استقرار سرویس نظارت و پایش SolarWinds Orion – بخش دوم
با رعایت اصول استقرار سرویس نظارت و پایش که در بخش اول به آن پرداختیم به بخش دوم این موضوع میرسیم و در آن قصد داریم زمینه های استقرار موفق این سرویس را مورد به مورد بازگو کنیم. موفقیت مورد اشاره ما در اینجا نه تنها از این حیث میباشد که این سرویس تواناییهایی که ظرفیت آن را دارد ارائه دهد علاوه بر آن مدیریت نظارت و پایش چرخه حیات سرویسهای فناوری اطلاعات را بی کم و کاست سازمان بخشد. آن زمان است که حاصل این موفقیت نه صرف برخورداری از گزارش لحظه به لحظه وضعیت سرویسها است، خیر، به سخن بهتر ایجاد سکوی پرتاب قدرتمندی است که نظارت و پایش را فرآیندی هوشمند نموده است.
مقدمات کار استقرار بایستی فراهم گردد و این مقدمات چیست؟ کمی بیشتر بی اندیشیم! خواستهها را فرض بگیریم، خواسته رئیس اطلاعات سازمان یا Chief Information Officer(CIO) مبنی بر دسترسی بر تحقق شاخصهای کلیدی عملکردی یا Key Performance Indicator(KPI) به صورت آنلاین و در لحظه، خواسته رئیس فناوری سازمان یا Chief Technology Officer(CTO) مبنی بر دسترسی بر وضعیت انطباق(Compliance) تمامی خدمات با سیاستهای اتخاذ شده، خواسته رئیس امنیت سازمان یا Chief Security Officer(CSO) مبنی بر گزارش آسیبپذیریهای شناسایی شده، خواسته رئیس تجربه مشتریان یا Chief Experience Officer(CXO) مبنی بر تحقق سطح خدمات توافق شده(SLA). با شکل دادن به این فرضهای اصلی میدانیم از ابتدا بایستی در بسیاری از جزئیات کار دقت نمائیم و با ملاحظه این جزئیات از سطوح عملیاتی راه را برای محقق ساختن خواستهها فراهم سازیم. حال که موضوع روشن شد کار را از همین سطح آغاز میکنیم. بایستی به تفکیک خدمات هر بخش، زیرساخت دستهبندی گردد و به تناسب سرویسها را شناسایی نمائیم. توصیه میگردد با این دستهبندی داراییها و سرویسها را شناسایی نمائید.
- زیرساخت پردازشی (مانند سرورهای فیزیکی، میزبانهای مجازی، ماشینهای مجازی، کانتینرها)
- زیرساخت شبکه (مانند تجهیزات مسیریابی، توزیع بار، سوئیچینگ، نودهای ارتباطی، کانالهای ارتباطی)
- زیرساخت ذخیره سازی (مانند تجهیزات ذخیرهسازی، سوئیچهای ذخیرهسازی)
- زیرساخت امنیت (مانند فایروال، UTM، دوربینها)
- زیرساخت مدیریت (مانند درگاههای مدیریتی سرور، درگاههای مدیریتی تجهیزات شبکه)
- زیرساخت سرویس (مانند سیستم عامل، زیرسیستمها)
- زیرساخت دیتاسنتر (مانند تجهیزات برق اضطراری، تجهیزات خنک کننده، تجهیزات کنترل تردد)
حال که فاز شناسایی به اتمام رسید از راهبران هر یک از بخشها بخواهید الگوی نامگذاری این داراییها را به شما شرح دهد. همانطور که میدانید با تخصیص الگو نامگذاری مناسب فواید بسیاری فراهم میگردد که از جمله میتوان به این موارد اشاره نمود:
- شناسایی دارایی از روی الگو (Server: DC-SRV)
- تمایز نوع سرویس (Server: DC-SRV، Virtual Machine: DC-VM)
- فیلتر کردن سرویس (Search External-Points: *-PO)
- تخصیص دسترسی براساس نوع سرویس به گروه کاربری (Access Permission: Assets ends with Dev-POD)
- تمایز موقعیت هر سرویس (Switch: SW-DIST-BOA که به عبارتی میتوان از آن متوجه شد که این سوئیچ در Branch Office A و در لایه توزیع قرار دارد)
- تمایز سایت استقرار (Workstation: WS-124-ZC-BOA که به عبارتی میتوان از آن متوجه شد که این ایستگاه کاری در Branch Office A از نوع Zero Client به شمراه 124 است)
- سهولت فرآیند رفع عیب سرویس
- آسان شدن استقرار سرویسهای جدید
با تعریف الگوی استاندارد و تعریف آن در سطح لایه عملیاتی ساختاری ایجاد میگردد که در آن به آسانی رشد خدمات از ابتدای تعریف آن سرویس مدیریت میگردد. اگر زمان مناسب جهت انجام این موضوع را ندارید و بایستی در برنامه بهبود تدریجی مورد به مورد به آن بپردازید اینجا سکوی SolarWinds Orion در نسخه 2020.02 به کمک میآید. این راهکار در این نسخه امکان ویرایش گروهی بسیاری از خصوصیات یک نود را فراهم ساخته است و میتوانید از طریق اضافه نمودن یک فیلد نام جدید را در قالب خصوصیت آن نود ذخیره نمائید و به مرور نامگذاری نودها را با ویرایش نام اصلی نود تغییر دهید. این کار عملکرد موفق شما را در خصوص شناسایی و استقرار استاندارد سرویسها تحقق میبخشد. با جاری سازی این االگوی استاندارد و توافق بر استفاده از آن در سازمان از شروع فعالیت یک سرویس مسائل شناسایی سرویس، تغییرات، و یا رشد سرویسها به سکوی پرتاب SolarWinds Orion واگذار میگردد که با پویشهای دورهای تمامی تغییرات و جزئیات را بهطور هوشمند موفق به ضبط و مدیریت آن میشود.
با کسب این موفقیت رسیدن به خواستههای مدیران میانی و بعد از آن مدیران ارشد فاصلهای نیست. چرا؟ دلیل اصلی این است که راهکار SolarWinds Orion راهکاری است با تفکر مدیریت خدمات فناوری اطلاعات (ITSM) و صرف همین موضوع کافی است تا 100 ها نمونه گزارش از پیش ساخته شده برخوردار شوید. این گزارشها به بسیاری از خواستههای سطوح عملیاتی پاسخگو است و با سفارشیسازی آن میتوانید نمونههای مناسب را در اختیار مدیران ارشد قرار دهید.
جمع بندی
در آخر بایستی بدانیم که آماده سازی سکوی نظارت و پایش قدرتمند همچون SolarWinds Orion و هوشمندسازی آن بدون صرف انرژی و زمان مناسب جهت آماده سازی مقدمات آن دور از انتظار است. خدمات فناوری اطلاعات همانند یک اکوسیستم زنده سکوی نظارت درخوری را می طلبد تا با پا گرفتن بر ستون های مدیریت چرخه حیات بخش وسیعی از خواسته های سازمانی را آگاهانه مرتفع سازد.