بررسی راهکارهای پشتیبانگیری از زیرساخت مجازی VMware – بخش سوم
اولین سری از محصولات شرکت VMware جهت تهیه نسخه پشتیبان از ماشینهای مجازی در ویرایش چهارم vSphere ESXi معرفی شد و نام راهکار VMware Data Recovery (VDR) گذارده شد. این راهکار در آن زمان در دو نسخه استاندارد و حرفهای عرضه شد و برای مشتریانی که لایسنس Enterprise Plus را خریداری کردند به صورت رایگان قابل فعال سازی بود. این نرمافزار به صورت کامل با VMware vSphere سازگار بود اما در تناسب با سایر راهکارهای موجود در بازار قابلیتهای کمتری را ارائه مینمود. شرکت VMware در ویرایش vSphere 5 تغییرات اساسی در این راهکار ایجاد کرد و برپایه تکنولوژی Avamar شرکت EMC این محصول نرمافزاری را به کلی بازنگری کرد.
حاصل این بازنگری اساسی طراحی راهکار پشتیبانگیری و بازیابی حرفهای با نام VMware vSphere Data Protection است که طیف گستردهای از قابلیتها را برای مدیریت پشتیبانگیری دادهها ارائه کرده است. این محصول با استفاده از هسته لینوکس CentOS طراحی شده است و به صورت یک ابزار مجازی بر روی سرورهای مجازی مستقر میشود و با تهیه تصویر (image) از ماشینهای مجازی از وضعیت آنها فایل پشتیبان تهیه میکند.
تنطیمات پشتیبانگیری و بازیابی این راهکار در ویرایش vSphere 6 همانند سایر راهکارهای موجود در بازار است و میتوان گفت به سبب استفاده از تکنولوژی Avamar سطح فشرده سازی و Deduplication بسیار مفید و موثری را برای مراکزداده مجازی فراهم کرده است. این راهکار این توانایی را دارد تا 1 پتابایت داده را با استفاده ازالگوریتمهای فشردهسازی، روشهای خاص ذخیرهداده و فناوری Deduplication به 5 ترابایت کاهش دهد.
امکان ذخیرهسازی دادههای پشتیبان بر روی درایوهای ابزار مجازی و همچنین از طریق اتصال به EMC Data Domain فراهم است و مراحل نصب و راهاندازی آن به سرعت قابل انجام است. با اتصال به Data Domain ظرفیت ذخیرهسازی و پشتیبانگیری افزایش مییابد و قابلیتهای حرفهای ذخیرهسازی دادهها فعال میگردد. امکان مدیریت و کنترل مرکزی فرآیندهای پشتیبانگیری از طریق کنسول وب vSphere وجود دارد زیرا این راهکار از طراحی یکپارچه با vSphere Web و vCenter Server برخوردار است.
همانند راهکار VEEAM و NAVIKO نرمافزار vSphere Data Protection امکان بازیابی اورژانسی ماشین مجازی به صورت مستقیم (Direct-to-Host Emergency Restore) بر روی میزبان مجازی را فراهم کرده است. علاوه بر این قابلیت پشتیبانگیری از پایگاه داده، میل باکسهای Exchange Server و فارم های SharePoint Server با نصب Agent بر روی ماشین مجازی فراهم شده است. شرکت VMware مدعی است استفاده از Agent برای پشتیبانگیری از این داده های حساس درصد بازیابی دادهها و تخصصی سازی فرآیند پشتیبانگیری را فراهم می سازد و بدین دلیل است که در این شیوه از Agent خاص آن فرآیند استفاده میشود.
بازیابی فایلها نیز از طریق قابلیت File Level Restore وجود دارد و همانند پنجره Explorer شرکت VEEAM به تمامی دادههای موجود در ماشین مجازی دسترسی خواهید داشت. در این روش در صورت نیاز کاربری که به صورت مستثقیم با ماشینمجازی کار میکند میتواند با استفاده از ابزار Restore Client اقدام به بازیابی دادهها نماید و در این سبک نیازی به ارجاع درخواست به کنسول مدیریت مرکزی وجود ندارد.
از معایب این راهکار می توان به ضعف در مدیریت مرکزی پشتیبانگیری و ضعف در ابزار مجازی اشاره کرد. در مراکزداده بزرگ زمانی که چندین نسخه OVA مختلف در سرورها/کلاسترهای گوناگون در حال کار است فرآیند مدیریت پشتیبان گیری کمی دشوار است. این راهکار تنها در نسخه حرفهای عرضه میشود و برای مشتریان Enterprise Plus به صورت رایگان عرضه شده است و شرکتهایی که این لایسنس را خریداری کردهاند نیازی به پرداخت هزینه اضافی برای پشتیبان گیری داده و بازیابی ندارند. اگرچه ابزار مجازی از هسته لینوکس استفاده می کند و نیازی به خرید لایسنس برای سیستم عامل سرور وجود ندارد اما پشتیبانگیری از ابزار مجازی و تنظیمات آن نقش کلیدی در بازیابی نسخه پشتیبان تهیه شده دارد. یکی از ریسکهای همراه با این راهکار خرابی داده ها و تنظیمات ابزار مجازی است که شرکت VMware تلاش کرده است با استفاده از سازوکارهای تهیه Checkpoint از ابزار این اشکالات را به حداقل برساند.
امکان ذخیرهسازی دادهها در ابر عمومی بر روی راهکار Avamar نیز فراهم است و این راهکار میتواند با همزمانسازی داده ها یا Replication نسخه ای از مرکزداده، کلاستر یا ماشین مجازی را بر روی زیرساخت مجازی شعب دیگر یا یک ابر عمومی که از تکنولوژی Avamar استفاده می کند ذخیره کند. بدین ترتیب در صورت از دست رفتن دادههای یک سایت، ماشینهای مجازی از سایت دیگر فعال و قابل دسترس میشوند.