بررسی کتاب مسیریابی و سویچینگ در NSX-T
گسترش و بسط مفاهیم مجازی سازی در سطح شبکه مزایایی را با خود حاصل کرد که قبل از این جهت پیاده سازی آن بایستی صدها یا شاید هزاران ساعت وقت و انرژی صرف آن می شد تا مورد به مورد این نرم افزارها بتوانند کار مشترکی را با زبان درست انجام دهند. بسیاری می دانند مسئله ارتباطات و امنیت موضوعی است که شرکت های فراوانی به آن می پردازند و استخراج بهترین روش و بهینه ترین سبک پیاده سازی آن کار اصلا آسان و ساده ای نیست. هر یک از آنها پرچم هایی برای خودشان دارند و رسیدن به اتحاد در میان این همه کار مشکلی است. جدای از شکل گرفتن فناوری بعد از متفق القول شدن در زمینه بکارگیری راهکار به توسعه دانش پیرامون آن می رسیم و تازه متوجه می شویم که در اینجا هم با کار کوچکی روبرو نمی باشیم. اما خبر خوب اینکه راهکار مجازی سازی شبکه VMware NSX-T آمده است تا بماند و مستندات و منابع مرجع طراحی (Reference Architecture) بسیاری را همزمان جهت پیاده سازی آورده است. یک خوانش خوب که بتواند مفاهیم را با ترتیب بندی درست و تکرار و تکرار درست بازگو کند را قصد دارم معرفی نمایم و آن اثر Iwan Hoogendoom است. ایشان در دو کتاب مجزا مفاهیم مسیریابی، سویچینگ، امنیت، و استقرار آن در چند سایت با هدف ایجاد مفاهیم پایه از طریق بازگو نمودن معماری انجام عملکردهای مجازی سازی شبکه تشریح کرده است.
کتاب Getting Started with NSX-T: Logical Routing and Switching قصد دارد با بیان مفاهیم مجازی سازی شبکه درک مفاهیم مقدماتی معماری VMware NSX-T Datacenter را ساده سازد. این کتاب بر اساس تجربیات نویسنده که دارای دو دهه کار حرفه ای در زمینه ارتباطات و امنیت است نوشته شده است و ابتدا با طرح مفاهیم، سپس بسط آن از طریق نصب اولیه راهکار و پیکربندی اولیه و بعد از آن معرفی قابلیت های NSX-T و گسترش هر یک سعی نموده است با روشی گام به گام ساختن معماری یک شبکه مبتنی بر نرم افزار (Software Defined Datacenter) را محقق سازد.
در فصل اول جایگاه نرم افزار VMware NSX-T در اکوسیستم مرکزداده مبتنی بر نرم افزار بیان شده است و سوابق و میزان تعامل آن با سایر بخش ها بازگو شده است. در ادامه مطلب خصوصیات NSX-T از حیث قابلیت های سکو، قابلیت های شبکه، قابلیت های امنیت، قابلیت های اجرا، هوشمند سازی و رفع خرابی بیان شده است. و بعد از آن موارد بکارگیری این قابلیت های در چند مورد خاص بیان شده است و به دنبال آن معماری سطح بالای VMware NSX-T با بیان جزئیات Management Plane، Control Plane، و Data Plane آمده است. در فصل سوم نصب و استقرار راهکار بیان شده است و در فصل چهارم نیز که موضوع ایجاد Data Plane می پردازد و شرح پیکربندی سکو های ورودی داده ها است مسائل مرتبط به این موضوع چه در سبک مجازی و چه در سبک نصب با استفاده از سرور فیزیکی آمده است. در بیان مطالب شاهد دقت بر جزئیات هر موضوع هستیم و توالی خوبی رعایت شده است تا مسائل و موضوعات به خوبی توسعه یابد.
از فصل 5 تا 10 که بخش بزرگی از حجم مطالب است به ترتیب مفاهیم سوئچینگ، شکل گرفتن کلاستر لبه شبکه، مفاهیم مسیریابی و جزئیات تفصیلی آن، مفاهیم VRF و EVPN جهت تحقق چند همسایگی، مالتی کست در NSX-T، و در آخر نیز Logical Birdging می رسیم که موضوع گسترش پذیری بخش بندی شبکه از مرکز داده ای به مرکزداده دیگر تشریح شده است.
نوشتار کتاب در تطابق با ویرایش NSX-T Datacenter 3.0 می باشد که در سال 2021 منتشر شده است به همین دلیل تطابق بالایی بین مطالب این کتاب و نرم افزار حاضر NSX-T Datacenter قابل مشاهده است. در جلد اول که مفاهیم مقدماتی معماری مجازی سازی مبتنی بر نرم افزار تشریح شده است مطالب در 10 فصل و با تمرکز بر ارتباطات شکل گرفته است و در مجموع حجمی در حدود 400 صفحه به خود اختصاص داده است.