بررسی کتاب Upgrading Your Skills to MCSA 2012R2
سیر تحولات و بهبود سرورهای خانواده مایکروسافت در دهه اخیر رشد چشم گیری داشته است و امروزه با بهرهگیری از قابلیتهای مجازیسازی ارتقا از یک ویرایش به ویرایش دیگر با دغدغههای بسیار کمتری روبرو است. یکی از کتابهای مفید که در آن قابلیتهای جدید سرورهای 2012 ذکر شده است و مرجع آزمون 70-417 جهت بهروزرسانی مهارتهای بکارگیری سرور 2012 R2 هم محسوب میشود کتاب Upgrading Your Skills to MCSA 2012 R2 است. در این کتاب امکانات جدید با امکانات نسخههای قبل مقایسه شده است و افرادی که از گذشته با ویرایشهای ردههای پایین یعنی ویندوز سرور NT، 2003 یا 2008 آشنایی دارند میتوانند بدون صرف وقت اضافی با قابلیتهای جدید آشنا شوند. این کتاب کتابی بسیار مفید است اما نقدهایی بر آن وارد است که در اینجا قصد دارم به برخی از آنها اشاره کنم.
در فصلهای ابتدایی کتاب که روشهای نصب و راهاندازی سرور، پیکربندی سرور و یا پیکربندی لایه ذخیرهسازی ذکر شده است تمامی مطالب در سطح مقدماتی ذکر شده است. تمرکز کتاب بیش از آن که بر خود قابلیت و پرداخت به نحوه کارکرد آن امکانات باشد، بیشتر بر روی انجام آن عمل از طریق دستورات PowerShell است. این رویکرد در فصلهای بعدی نیز به چشم میخورد، مشخص است که مایکروسافت ضعف موجود در زمینه بکارگیری سرورها از راه دور و مدیریت مرکزی آنها از طریق دستورات PowerShell (جهت بالا بردن امنیت و پایداری سرویسها) را نشانه گرفته است و به همین دلیل با اعمال حداقل تغییرات عمده، سعی در بهبود سکو دارد. به همین خاطر جزئیاتی از مسائلی که در زمینه اتفاق می افتد ارائه نکرده است.
تکنولوژی مجازیسازی کاربردی و پایدار در رده محصولات مایکروسافت با معرفی Hyper-V 2012 R2 عملیاتی شد که در فصل 3، 10 و 12 این کتاب بررسی شده است. نحوه تخصیص بهینه انواع حافظه و فضای ذخیرهسازی، امکانات نسل دوم ماشینهایمجازی، سنجش منابع، کار با کنترلرها و تخصیص دسترسی مستقیم به سختافزار، سوییچهای مجازی بهخوبی تشریح شده است با این حال بیان مطالب به گونهای است که درک پیادهسازی و پیکربندی اجزا بهخصوص در زمان کلاسترینگ نودها و فعالسازی قابلیتهای پیشرفته نظیر HA و Replication به دشواری انجام میشود. همچنین مطالب ذکر شده در فصلهای مختلف و به صورت پراکنده آمده است که از شکلگیری یک درک عمیق از موضوع جلوگیری میکند.
فصل 4، 8 و 14 به مسائل Active Directory میپردازد، در دو فصل ابتدایی بیشتر بر استفاده از قابلیتهای موجود در AD با استفاده از دستورات PowerShell تاکید شده است و چند امکان جدید مانند کلونسازی AD، فرمهای مختلف بازیابی اجزای حذف شده AD و یا نصب AD در Azure تشریح شده است. اما در فصل 14 قابلیت جدید تشخیص هویت و دسترسی با استفاده از سازوکار AD Federation Service در کمتر از 30 صفحه مطرح شده است که پرداخت آن نه تنها در این کتاب بلکه در کتاب اصلی یعنی 70-412 نیز به خوبی صورت نگرفته است و نیاز به بازنگری دارد تا مفاهیم آن و سناریوهای قابل انجام به خوبی درک شوند.