جزئیات گواهینامه حرفهای طراحی مرکزداده مجازی (VCAP6-DCV Design) – بخش اول
طراحی مرکزداده مجازی در ابعاد بزرگ به دانش عمیقی از سطوح مختلف عملکردی و غیرعملکردی مرکزداده نیاز دارد. از همان آغاز کار که دست به شناسایی نیازمندیها میزنیم تا زمانی که طرح مفهومی مرکز را آماده میسازیم و به محاسبه منابع مورد نیاز آن برای پردازش، شبکه، حافظه، و فضای ذخیرهسازی اقدام میکنیم تا طرح واقعی را شکل دهیم بایستی به دقت همه اجزا و ارتباط هر یک را در نظر داشته باشیم. یکی از رهبران صنعت مرکزداده مجازی در حال حاضر زیرساخت VMware است که علاوه بر تولید راهکارهای مدیریت و کنترل این زیرساخت دورههای حرفهای جهت طراحی این مراکز در ابعاد بزرگ را طراحی کرده است. در اینجا قصد دارم جزئیات آزمون این گواهینامه را بررسی کنم تا شما بیشتر با ابعاد آن آشنا شوید.
گواهینامه VMware Certified Advanced Professional – Data Center Design یا به اختصار VCAP6-DCV Design یکی از مدارک معتبر و شناخته شده طراحی مرکزداده مجازی است. آزمون این گواهینامه دانش افراد را در 3 بخش ارزیابی میکند:
- ایجاد طرح مفهومی vSphere؛
- ایجاد طرح منطقی vSphere براساس طراحی مفهومی؛
- ایجاد طرح فیزیکی vSphere براساس طراحی منطقی؛
در بخش اول، طراح یا کارشناس مرکزداده بایستی براساس تحلیل نیازمندیهای کسبوکار و همچنین نیازمندیهای نرمافزاری به شناسایی اقدامات لازم جهت ایجاد مرکزداده اقدام کند و پس از کشف این عوامل مخاطرات، موانع و محدودیتهای هر یک را سنجیده و سپس طرح مفهومی را ارائه دهد. در این گام هدف اصلی تطبیق نیازمندیهای کسبوکار و ترجمه آن به زبان نرمافزار و ارائه این نیازها به بهترین سبک ممکن در قالب سرویس است.
برای مثال، ابتدا بایستی ذینفعان اصلی کسبوکار شناسایی شوند و دادههای مرتبط مورد نیاز آنها برای جمعآوری لحاظ شوند، در مرحله بعد بایستی با درنظر گرفتن و ارزیابی شرایط فعلی کسبوکار معیاری را جهت نیازمندیهای کسبوکار تعریف نمود. سپس نیازمندیهای عملکردی سیستم/نرمافزار مانند میزان دسترسی، سرعت عملکرد، نحوه مدیریت، سبک بازیابی، و سطح امنیت آن را سنجیده و فرآیندهای مرتبط با آن را شناسایی کرد. پس از کشف این ضرورتها بایستی تمامی اقدامات لازم را از 4 فیلتر موانع، مخاطرات، پیشفرض، و الزامات عبور داد تا المانهای اصلی طرح منطقی قابل پیادهسازی استخراج و دستهبندی شوند.
زمانی که نیازمندیهای اصلی طرح شناسایی شد حال نوبت به گام دوم میرسد. در این بخش بایستی تمامی نیازمندیهای طرح مفهومی را با نیازمندیهای عملیاتی و غیرعملیاتی کسبوکار ارتباط دهید و سپس وابستگی سرویسها به یکدیگر را شناسایی کنید. با شناخت دقیق اجزای زیرساخت مرکزداده و سرویسهای آن اجزای اصلی طرح را بهتر شناسایی نموده و اولویتها و طرح منطقی کلی را با اشراف کامل ترسیم خواهید کرد. پس از این کار بایستی طرح منطقی زیرساخت/سرویس را از 5 جنبه دسترسی، مدیریت، عملکرد، بازیابی، و امنیت بررسی کنید. با لحاظ الزامات این پنج جنبه و تطبیق آن به اصول و متدولوژیهای طراحی مراکزداده مجازی طرح منطقی برای پیادهسازی یک مرکزداده مجازی واقعی آماده شده.
پس از آماده شدن طرح منطقی در گام سوم بایستی طرح واقعی مرکزداده را ترسیم کنید. در قدم اول بایستی اقدامات طرح منطقی را تحلیل و با بهروشهای موجود VMware تطبیق دهیم و سپس براساس آن طراحی شبکه و طراحی محیط ذخیرهسازی را انجام دهید. برای مثال، از چه سرویسهایی در شبکه مجازی و از کدام در شبکه فیزیکی استفاده شود، توزیع بار کجا صورت گیرد، از چه نوع سوییچهایی استفاده شود، پهنای باند مورد نیاز کل مرکزداده چگونه تخصیص و توزیع شود، ارتباطات WAN چگونه تامین شود و غیره. در طرح ذخیرهسازی بایستی مشخص شود که از چه نوع دستگاهها و یا تکنولوژی ذخیرهسازی استفاده شود، به چه میزان فضا واقعی نیاز است، این فضا چگونه بایستی محافظت و در دسترس قرار گیرد، از چه مسیرهایی دادههای ذخیرهسازی عبور کنند و بارهایکاری براساس چه سیاستی ذخیره شوند، چه سرویسهایی نیاز به دسترسی مستقیم به فضای ذخیرهسازی دارند، در کجا بایستی از حافظههای با سرعت بالا استفاده کرد و غیره.
پس از مشخص شدن ابعاد این دو طرح، بایستی میزان پردازش و حافظه مورد نیاز بارهایکاری محاسبه شود. این محاسبه بایستی با در نظر گرفتن الزامات شناسایی شده در طرح منطقی انجام شود. برای مثال، انواع شرایط مختلف سرویسها چه در زمان بروز خطا که نیاز است تا انتقال بارها به سرویسدهنده دیگر انجام شود و چه در زمان بروز خرابی در کل مرکزداده که نیاز است تا مرکزداده دوم فعال شود درنظر گرفته شود. در مرحله بعدی پیکربندی ماشینهای مجازی کلاستر مدیریت شبکه و کلاسترهای بارهایکاری شناسایی میشوند و سبک راهاندازی، امکانات و منابع لازم هر یک شناسایی میشوند. در آخرین مرحله نیز روش مدیریت و نگهداری زیرساخت و سرویسها با توجه به الزامات شناسایی شده در مراحل قبل بایستی طراحی شود. در این بخش نحوه دسترسی به سرویس در مناطق جغرافیایی مختلف و نیاز آنها به دسترسی یکپارچه به تمامی اجزا مرکزداده و قابلیتهای آن با توجه به امکانات راهکار vSphere طراحی می شود.
در آزمون VCAP-DCD سناریو فرضی به شما ارائه میشود و شما بایستی با دقت بتوانید طراحی واقعی را با لحاظ نمودن این 3 مرحله تجسم کنید و طرح را در ذهنتان بسپارید. برای این کار بایستی چندبار طرح را بخوانید تا بتوانید شرایط را به درستی درک کنید و ارتباط یا جایگاه اجزا را دریابید. در بخش دوم این مطلب سبک آزمون و منابع مفید آن را به شما معرفی میکنم.